>

Achtergronden

 
11 juli 2022

In het spoor van Henk (3)

Op vrijdag 8 juli komt de avondsessie van het Doopsgezind Wereldcongres 2022 vanuit Margokerto, een plaats in het noorden van midden-Java. Daar zal ook de overdracht van het voorzitterschap van Mennonite World Conference plaatsvinden: de start van een nieuwe periode voor Henk Stenvers.

Vanuit Salatiga, waar wij verblijven, is het zo'n 130 kilometer reizen. Best te doen voor een avond, volgens onze geordende begrippen. Maar in Indonesië doe je er met een goede auto en ervaren chauffeur zo'n vier uur over... Hoog en breed opgetaste vrachtwagens, auto's, bussen, handkarren en duizenden scooters willen ook ergens heen, en dat vereist doorzettingsvermogen en behendigheid. Lukt het niet een vrachtauto rechts te passeren (in Indonesië rijdt men links), dan probeer je het toch aan de andere kant, half op de berm en met maar een paar centimeter ertussen. Op de scooters rijden minstens twee mensen en soms vier: met twee kinderen tussen de ouders geklemd. Hier zouden ze erg moeten lachen om onze regels en zitjes die goedgekeurd moeten zijn!

In Margokerto beland worden we op het terrein van een grote kerk opgewacht. Honderden mensen in prachtige kleding zitten al in de snoeihitte te wachten. Het begint met gamelanmuziek en super-elegante Javaanse dansers. Daarna volgt de dienst, die ook gestreamd wordt. Aan het eind van de liturgie komt dan het moment waar Henk al drie jaar op voorbereid is. Nelson Kraybill draagt de herdersstaf over, ik mag namens de ADS en ons allen in Nederland onze steun toezeggen. Volgens 1 Koningen 19 wens ik Henk en de mensen van MWC een zachte bries, en daarvan vele, en een vruchtbare periode toe. Met een grote groep vragen we Gods zegen voor Henk in zijn nieuwe taak de komende zes jaar. Een bijzondere gebeurtenis, op een bijzondere plaats in de wereld, waar ik als enige Nederlander bij kan zijn. Ik ben heel blij dat het gelukt is! 

En dan is het feest. Buiten, naast de kerk wordt er gedanst en gegeten en later in de kerk gezongen door prachtige Indonesische zusters. We gaan met iedereen op de foto en we hebben het nog nooit zo warm gehad.

Wordt vervolgd.

Miekje Hoffscholte-Spoelder

Om het eerste deel van dit verhaal te lezen klik hier.
Om het tweede deel van het verhaal te lezen klik hier. 


Terug