>

Achtergronden

 
8 juli 2022

MWC-assemblee: opening

Wat een kleurrijke opening van de MWC-assemblee in Indonesië!

Er waren toespraken van de voorzitters van de drie doopsgezinde broederschappen in historische volgorde van stichting: Teguh Prayogam (GITJ, oudste DG sociëteit, dankzij zendeling Pieter Jansz uit Nederland ontstaan rond 1850) in traditionele Javaanse klederdracht, Augus Whyuning Mayanto (GKMI, 2e sociëteit, door Chinese Indonesiërs begonnen, ook al zo’n 100 jaar geleden) en Adi Sutanto (JKI, 3e sociëteit, in 1978 door jonge mensen gesticht).

Prachtig waren de optredens van een Indonesische dansgroep van vrouwen, begeleid door een typisch Javaans-Balinees gamelanorkest. Dat zijn speciale xylofoons en klokkenspel met hamers bespeeld, en grote gongs, gitaar en trommels bespeeld door vrouwen en mannen in traditionele kleurrijke klederdrachten. Erg mooi om te zien en te horen. Er werden liederen bij gezongen die een exotische sfeer opriepen, en er was schaduwspel op de achtergrond met wezens uit oude sagen.
Het internationale koor zong de sterren van de hemel: bekende en nieuwe liederen uit onze internationale doopsgezinde liederenschat. Die nemen we mee naar huis.

Een oorverdovend praise-optreden van een jongerenensemble van de JKI werd enthousiast ontvangen met meeklappen, swingen en zingen. Indrukwekkend was het met hoeveel overgave en kundigheid zij dit brachten.

Vervolgens begon een korte dienst met een bijbellezing en overdenking over Marcus 7:24-30; de bijzondere ontmoeting van Jezus met een niet-joodse vrouw met een zieke dochter. Zij, een vrouw uit Tyrus, daagt met haar bescheidenheid Jezus uit om over de grenzen van zijn eigen volk heen te stappen, en ook heidenen zoals zij te bezoeken.
En dat is ook het thema van dit congres: 'Samen Jezus volgen over grenzen heen'.

Paul F. Thimm
Predikant DG Aalsmeer
Bestuurslid Doopsgezinde Zendingsvereniging


Terug