>

Achtergronden

 
15 april 2022

Will Smith en vrede is de weg

Bij de koffiemachine op mijn werk raak ik in gesprek met een jonge collega over Will Smith, die de presentator van de Oscaruitreiking een klap verkocht omdat hij een foute grap maakte over het uiterlijk van Will z’n vrouw. Mijn collega spreekt zijn bewondering uit voor Will; tof hoe hij zijn vrouw verdedigde.

Ik denk daar anders over; Will Smith had ook de microfoon kunnen pakken en het publiek laten weten hoe zijn vrouw lijdt onder haar ziekte en dat een grap hierover niet oké is. Dat had misschien zelfs nog wel meer impact gehad. Mijn collega stelt zijn mening bij, inderdaad, zo had het ook gekund. We hadden eerder al eens een gesprek over het geloof en ik vertel hem dat dit nou typisch een doopsgezinde benadering is; altijd zoeken naar een alternatief voor geweld. En ik jubel inwendig; precies dit is mijn vredesgetuigenis; in mijn naaste omgeving het gesprek aangaan over het gebruik van geweld, wat ben ik goed bezig!

Maar mijn collega vraagt door, naar Poetin, naar de Oekraïners die zich verdedigen. Wat zijn hier dan de alternatieven? Wat vind ik dan dáár van, als doopsgezinde? Ik jubel niet meer, dit is andere koek. Ik tast naar woorden en zeg hem dat ik denk dat onze grondlegger uit de 16e eeuw, Menno Simons, zich waarschijnlijk ook wel had verdedigd als zijn dorp werd aangevallen, maar dat je in de relatie tot elkaar kunt proberen geweldloos samen te leven en  altijd kunt zoeken naar alternatieven voor geweld.  Wie weet welk zaadje je zo plant en het leiden zal tot een vreedzamere samenleving. Mijn collega zegt aarzelend dat ik misschien, heel misschien wel een punt heb. 

Het is niet makkelijk, maar ik hoop het verschil te maken door dit te blijven getuigen.

Tekst: Reina Steenhuizen
Beeld: still uit Oscarshow


Terug