>

Achtergronden

 
9 november 2021

Europese doopsgezinde leiders bijeen

Van 29 t/m 31 oktober werd de jaarlijkse European Mennonite Leaders Conference gehouden, ditmaal met de ADS/Nederland als gastheer/-vrouw.

De deelnemers kwamen bijeen in Schoorl, én via Zoom voor die landen die niet fysiek konden komen vanwege de coronarestricties. Een hybride bijeenkomst die zeker navolging verdient. Het was bijzonder en vreugdevol elkaar na twee jaar weer te zien.

Dopersduin was een fijne plek voor het gezelschap. Ook al was het weer slecht, toch werd aan het begin en aan het eind van het weekend een kleine wandeling gemaakt. Ook het meedoen aan afwassen en tafels vegen ging onze broeders en zusters uit Europa prima af. Een groep jonge ouders met kleine kinderen maakte de eetzaal en de serre tot een levendige plek!

Op vrijdag en zaterdagmorgen werd gesproken over hoe het is kerk te zijn in deze tijd, en hoe het gegaan is in de afgelopen coronatijd. Net als in Nederland zijn overal nieuwe (digitale) vormen van samenzijn ontstaan, en net als in Nederland is er soms gebrek aan ‘leiders’. 

Vanuit Cyprus en Jordanië werd via het computerscherm verhaald over de hulp in de wereld door MCC, en Waldemar Epp kwam vertellen over Doopsgezind WereldWerk. De vertegenwoordiger van Multiply, de missieorganisatie van de Mennonite Brethren legde de inspanningen in Oekraïne, Kirgizië en Estland uit. Ook kwamen de Wereldconferentie in Indonesië (het is nog niet bekend in welke vorm dit zal zijn) en het 500-jarig jubileum in 2025 aan de orde. Jantine Huisman nam namens de Young Anabaptists (YABS) deel aan de vergadering, en had haar man en tweeling meegenomen. 

Uit Frankrijk hoorden we over het project Transmission, waarvan het doel is de jongere generatie te bereiken door middel van films van tien minuten. De eerste is al verschenen en er wordt gewerkt aan de tweede film, die over de relatie tussen moslims en mennonieten in Indonesië zal gaan. En uit het Verenigd Koninkrijk hoorden we hoe het Anabaptist Mennonite Network werkt aan de vorming van nieuwe gemeenten. 

Op zaterdagmiddag vond een excursie naar de doopsgezinde gemeente Haarlem plaats.
's Avonds werd aandacht geschonken aan de Nederlandse Nacht van de Nacht (tegen lichtvervuiling), omlijst door prachtige zang van Mirelle Verheijen van de doopsgezinde gemeente Aalsmeer.
Na een stemmige dienst van Wieteke van der Molen op zondagmorgen ging ieder weer terug naar eigen land en plaats.

Doopsgezind Nederland wordt samen met Zwitserland als de bakermat van de anabaptisten beschouwd. Tijdens het weekend werd duidelijk hoeveel meer er is dan alleen de Nederlandse doopsgezinden, en hoeveel studenten in allerlei landen geïnteresseerd zijn in het leren over deze geschiedenis en het werken aan de wereld. En ook hoe jong de (andere) Europese geloofsgemeenschappen zijn. Over deze lage heggen is veel te zien, en het is fijn te beseffen dat de doopsgezinde beweging groter is dan onze eigen kring.
Het is waardevol deze contacten te houden en te onderhouden.

Tekst en beeld: Miekje Hoffscholte-Spoelder


Terug