> dachtergronden.php?nr=52539&stuurdoor

Achtergrond

 
4 februari 2021

Tranen-thee

Tekst: Joke van der Heide
Foto's: Arnold Lobel (uit: Bij Uil Thuis) en Frank Maas

In de 40-dagentijd en Pasen bieden we kinderen en tieners online een programma aan, ontwikkeld door de jongerenwerkers van de ADS. 

Veertig dagen lang elke dag een gedicht, een verhaal, iets creatiefs, iets liefs dat je kunt doen, en elke zondag een bijbelverhaal dat past in deze tijd. Bij mij  plopte onmiddellijk het beeld van Uil met zijn tranen-thee op. De verhalen van Arnold Lobel Bij Uil Thuis zijn kleine parels van verhalen die voor alle leeftijden geschikt zijn. Omdat ze over universele gevoelens gaan als angst, verdriet en geluk. Ze zijn zowel vederlicht als diepzinnig.

Tranen-thee vertelt over Uil die er eens goed voor gaat zitten. Hij pakt een ketel en zegt: ‘Vanavond ga ik tranen-thee zetten.’ En dan gaat hij aan verdrietige dingen denken, bijvoorbeeld stoelen met kapotte poten, of lepels die achter het fornuis zijn gevallen en die je nooit meer terugvindt. Bij elk voorbeeld dat hij bedenkt stromen de tranen steeds harder de ketel in. “Een prachtige zonsopgang die niemand ziet omdat iedereen slaapt’, snikt Uil.

Tenslotte is de ketel vol en zet Uil deze op het vuur om er tranen-thee van te zetten. Uil schenkt zijn kopje vol, hij is heel tevreden. ‘Het smaakt wel een beetje zoutig. Maar tranen-thee is toch altijd weer heerlijk.’

Uil huilt bij het verlorene, het ongeziene. Om het theologisch te zeggen: om de gebrokenheid van de schepping. Hij neemt de tijd om daar bij te verwijlen. Dat vind ik zo mooi in dat verhaal; het verdriet mag er helemaal zijn, er wordt aandachtig bij stilgestaan om vervolgens weer wat lichter op te staan en verder te kunnen. 

Met mijn Amsterdamse tieners besprak ik online deze coronatijd en hoe die voor hen is. Ik las het verhaal van Uil en zijn tranen-thee, en we deelden wat voor ons tranen-thee was. Voor de één was dat het opruimen van haar kamer en voor de ander het spreken van een vriend. In de 40-dagentijd ga ik vast een keer bij Uil op bezoek.

Joke van der Heide is consulent jeugd- en jongerenwerk bij de ADS en jeugdwerker van de doopsgezinde gemeente Amsterdam.


Terug