> dachtergronden.php?nr=51086&stuurdoor

Achtergrond

 
19 november 2020

Column: 'Ik geloof niet in feiten'

Tekst Marijn Vermet
Foto CCO

‘Ik geloof niet in feiten’, bijt ze mij toe, met een gelaatsuitdrukking die boekdelen spreekt. ‘Noem het dan geen feiten’, wil ik zeggen met een sarcastische ondertoon. Maar ik bijt op mijn lip, deze discussie helpt niet. 

We houden die middag samen het inloophuis open. Een goede sfeer is belangrijk en ruzie dient ten enenmale voorkomen te worden. Die sfeer is de laatste tijd trouwens toch al aardig zoek, met al die plastic schermen, de deuren wagenwijd open en niet meer dan zeven bezoekers.

Ik probeer mijn empathisch vermogen maximaal aan te spreken, maar kan het niet laten om nogmaals te benoemen dat ik het treurig vind dat ze vorige maand onze vijf bezoekers nadrukkelijk een hand wilde geven. Iets dat door mijn ingrijpen toch niet gebeurde. ‘Waarom deed je dat?’ vroeg ik haar. Ze geeft geen antwoord, drinkt haar koffie op en gaat opnieuw boos naar huis.

Op zoek naar iets positiefs, bedenk ik dat deze situatie mij flink buiten mijn comfort-zone brengt. Daar groei je het meest. Maar het is een schrale troost, ik houd er een treurig gevoel aan over.

Die avond zendt de bezielde dame mij een opstandig filmpje toe. Een gedreven psychiater is daarin zo’n 35 minuten aan het woord. Zij wijst haar kijkers op de onderbelichte gevolgen van de anderhalve meter regel. ‘Toch al kwetsbare mensen raken zo nog verder geïsoleerd.’ Aan mijn neiging om direct op reply te drukken geef ik ditmaal niet toe. Ik hul mij in zwijgen.

Tot ik haar weer tref bij mijn afscheidsborrel. Zonder handen schudden en op grote afstand zet ze een zelf gekweekt bieslook plantje voor mij op de cadeautafel. ‘Uit de Aardenburgse grond voor op je Haagse balkon!’ zegt ze vrolijk. Een origineel cadeau.

Haar plantje staat nu prominent op mijn Haagse balkon. Ik heb de bieslook al drie keer gebruikt voor in een salade. Ik moet zeggen dat ik nog nooit zoveel aandacht heb gehad voor een plantje en de geneugten die het oplevert.

Mijn eigen algoritme is in ieder geval een beetje opgeschoond.

Marijn Vermet is sinds kort predikant in de doopsgezinde gemeente Den Haag. Daarvoor werkte hij in de DG Aardenburg.

 


Terug