contact | links | sitemap  
 

< terug naar nieuwsoverzicht


Bajesboten

  BAJESBOTEN
In de vorige editie van Doopsgezind NL stond een artikel over bajesboten in de Zaan. "Intussen zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden", vertelt Kok Klever die betrokken is bij de vredeswakers bij de bajesboten. "De wethouder heeft bekend gemaakt dat er geen nieuwe mensen meer op de boten worden geplaatst, dus dat ze langzaam leeg zullen komen. De eerste boot moet in september worden gesloten, de tweede in januari 2013. Aanleiding voor het sluiten van de bajesboten is de nieuwe grensgevangenis die in Schiphol opengaat en waar de ‘vreemdelingen' voortaan worden opgesloten."
Kok: "Dit is ‘een beetje goed nieuws', omdat de omstandigheden in de nieuwe gevangenis van Schiphol beter zijn dan op de boten. Maar het is ook slecht nieuws, omdat er nog steeds gebruik gemaakt gaat worden van opsluiting, terwijl dit alleen in uiterste gevallen mag. Bovendien ligt die nieuwe gevangenis in Schiphol zo uit het zicht dat zwaaien echt onmogelijk wordt."
"Toch verheugen we ons om de sluiting van de boten in Zaandam. Misschien hebben de wakes meegeholpen, omdat nu blijkt dat veel ‘gewone' mensen zich hiervoor inzetten. Van ons mogen ze liever vandaag dicht dan morgen. Want wat betreft de capaciteit zijn de boten nu al overbodig. De enige reden dat het sluiten wordt uitgesteld is dat de gemeenteraad van Zaandam de boten graag zo lang mogelijk openhoudt om de plaatsing van een nieuwe gevangenis in Zaanstad af te dwingen. En daarvoor moeten dus vreemdelingen zonder papieren boeten."

De vredeswakes gaan door tot de boten gesloten zijn.
18 maart (organisatie: vluchtelingenwerk)
15 april (organisatie: Zaandamse Bullekerk)
20 mei (organisatie: Zaandamse Jozefparochie)

Meer informatie onder meer op www.dezaanseschande.nl
Klik hier voor de digitale editie van het maartnummer van Doopsgezind NL, waarin een artikel over de bajesboten staat.

 
 
   


 
     
   
     
     
   
     
     
   
   
 
     
     
   
 
     
     
   
 
naar boven
Singel 454 | 1017 AW Amsterdam | Tel: 020-6230914 | ads@doopsgezind.nl

  disclaimer | FAQ | colofon |