Agenda

 
 
17 mei 2018, 20:00 uur

Concert Hesston College Choir in Utrecht

Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht

Het koor, bestaande uit dertig studenten, komt dit jaar voor het eerst naar Utrecht, de eerstehalteplaats op de nieuwe Europese tour.Het koor staat onder muzikale leiding van dirigent Russell Adrian. De begeleiding is in handen van Ken Rodgers, pianist, organist en reisleider, en Holly Schwarzendruber, zangdocent. Het koor zingt op tamelijk hoog niveau, zowel a capella als met begeleiding van piano/orgel, en een paar andere meegebrachte muziekinstrumenten. De muziek is deels klassiek en deels modern met een mix van spirituals, gospel en Amerikaanse folkmuziek.Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop is er een collecte, zijn er cds te koop en is er gelegenheid om kennis te maken met de studenten.

Hesston, een klein plattelandsdorpje met nog geen 4000 inwoners, ingeklemd tussen de uitgestrekte graanvelden in het geografische hart van de VS, bestaat voor meer dan 10% uit studenten. In dit kleine Hesston bevindt zich namelijk een doopsgezind college (hogeschool): Hesston College. En hoewel je dat in een Mid-Western plattelandsdorpje niet zou verwachten, heeft Hesston College internationale allure. Niet alleen komen de studenten uit alle uithoeken van de VS, maar er waren afgelopen jaar ook 17 nationaliteiten van buiten de VS vertegenwoordigd, en naast doopsgezinden (Mennonites) nog eens 25 andere geloofsrichtingen.

Als College dat de weg naar vrede en gerechtigheid hoog op de agenda heeft, en in dus ook contacten met doopsgezinden wereldwijd, biedt zij haar studenten eens per twee jaar de mogelijkheid een drieweekse studiereis naar Europa te maken. De groep bestaat uit studenten die het afgelopen jaar ook in n van de drie koren gezongen hebben, en voor deze gelegenheid een nieuw koor vormen: Hesston College International Choir. Op hun tour overnachten ze bij (doopgezinde) gastgezinnen, geven een concert in de gemeente waar ze te gast zijn, en maken overdag kennis met de Europese cultuur, kunst en geschiedenis, zowel algemeen als specifiek doopsgezind.

Deze traditie bestaat al vanaf 1980, maar dit jaar komt het koor voor het eerst naar Utrecht. Vanwege het korte tijdsbestek, in combinatie met het Pinksterweekend, logeren de koorleden in Utrecht niet bij gastgezinnen, maar ze willen de DG Utrecht wel graag leren kennen en verblijden met een mooi concert.Utrecht zal hun eerste halteplaats zijn op deze Europese tour. Daarna volgen nog verblijf en concerten in Haarlem op zaterdagavond 19 mei en Joure op zondagavond 20 mei. Van daaruit reist het koor verder naar Duitsland naar Hamburg en Mnchen, Zwitserland en de Franse Elzas. De laatste drie dagen brengt het koor in Parijs door. In totaal worden tien concerten gegeven.


Naar de agenda